top of page

O piškotkih

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Piškotki, so bili v uporabi že prej, na osnovi spremembe zakona, pa morate, kot uporabniki teh spletnih strani biti obveščeni in soglašati z njihovo uporabo.

 

Osnovne informacije

Spletna stran www.kamenckiravnovesja.com za svoje delovanje uporablja piškotke, ki so nujno potrebni, da se podatki ustrezno prikažejo na spletni strani in da nakup ali naročilo storitev poteka na kupcu prijazen način.

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se ob obisku spletne strani shranijo na vaš računalnik ali v mobilno napravo, ki jo uporabljate. Ob ponovnih poznejših obiskih iste spletne strani, se podatki iz vaše naprave pošljejo nazaj na strežnik, kar omogoča uporabniku prijazno delovanje spletne strani. S pomočjo piškotkov si spletna stran namreč zapomni preference uporabnika in mu tako znatno prihrani čas pri iskanju željenih podatkov. Osnovne funkcije elektronskega poslovanja bi bile brez uporabe piškotkov veliko bolj otežene in dolgotrajne, določene funkcije pa celo ne bi delovale.

Piškotki sami ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa nam te podatke posredujete sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku. Podjetje IzoZaba Martin Glogovšek s.p. uporablja piškotke le z namenom, da izboljša in poenostavi vaš obisk. Piškotkov ne uporabljamo za shranjevanje osebnih podatkov ali posredovanje informacij tretjim osebam.

 

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki: Ti piškotki so ključnega pomena saj omogočajo nemoteno brskanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani ali storitev, ki ste jih zahtevali. Prav tako omogočajo, da lahko med brskanjem obiščete še kako drugo spletno stran. Ti piškotki omogočajo tudi, da vas stran pri prijavi in odjavi prepozna, pripomorejo pa tudi k večji varnosti uporabe spletne strani. Za uporabo teh piškotkov ne potrebujemo vašega dovoljenja.

Funkcionalni piškotki: Funkcionalni piškotki omogočajo shranjevanje nastavitev, ki ste jih izbrali na našem spletnem mestu (kot je na primer vaše uporabniško ime, jezik, regija, v kateri se nahajate..). Nudijo vam izboljšane in bolj osebne funkcije. Vaše nastavitve si namreč spletno mesto zapomni in tako znatno izboljša hitrost delovanja ob ponovnem obisku. Vaš obisk spletne strani je tako bolj prijeten in ponujene so vam storitve glede na vaše prednostne interese. Funkcionalni piškotki si tudi zapomnijo, katera spletna mesta uporabljate več in vam omogočajo povezovanje s socialnimi omrežji. Brez teh piškotkov se bo brskanje po spletu upočasnilo, oglasna sporočila, ki jih boste videli, ne bodo ustrezala vašim interesom, pa tudi s socialnimi omrežji Facebook, Twitter in drugimi se ne boste mogli povezovati.

Izvedbeni piškotki: Ti piškotki zbirajo informacije o vašem načinu uporabe naše spletne strani (katere strani ste obiskali, koliko časa ste bili na določeni strani, katere izdelke ali storitve ste si ogledovali, katera besedila ste brali, katere video obvestila ste si ogledali …). Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi vas morebiti identificirale. Vse informacije, ki jih zberejo so združene in zato anonimne. Te zbrane podatke uporabljamo zgolj za merjenje učinkovitosti naše spletne strani ter izboljšanje njenih vsebin glede na interese uporabnikov.

Ciljni piškotki: Ti piškotki se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za vas in vaše interese. Z njimi zbiramo informacije, ki vodijo do prilagajanja oglaševanja vašim interesom. Informacije zbiramo tako na naši spletni strani kot na drugih spletnih straneh. Pridobljeni podatki niso povezani z vašimi osebnimi podatki, ki ste jih morda zaupali na našem spletnem mestu, ampak so anonimni – le v povezavi z interesi. Na osnovi teh piškotkov vam lahko predstavimo izdelke, ki bi vas najbolj zanimali. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa, kot tudi za pomoč pri merjenju oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljalca spletne strani. Zapomnijo si, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Z odjavo od teh piškotkov, oglasna sporočila ne bodo ustrezala vašim zanimanjem.

Shranjevanje piškotkov na vaš računalnik

Shranjevanje piškotkov na vaš računalnik je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporabljate, odvisno od nastavitev brskalnika. Nastavitve si lahko priredite tako, da brskalnik piškotke sprejme samodejno, lahko pa onemogočite njihovo samodejno sprejemanje. V tem primeru se na spletni strani prikaže vprašanje ali želite omogočiti delovanje piškotkov. S potrditvijo na gumb »sprejmi«, se z delovanjem piškotkov strinjate, lahko pa delovanje piškotkov tudi zavrnete.

Vedno imate možnost, da piškotke sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke, kar lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškotke zavrne ali pa da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani.

Za informacije o nastavitvah piškotkov kliknite na ime vašega brskalnika:

 

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj omogočajo učinkovito pregledovanje posameznih strani določenega spletnega mesta. Piškotki si zapomnijo vsebine (izdelke, storitve), ki ste si jih ogledali, in omogočajo shranjevanje vaših izbir. Če spletne strani ne bi uporabljale piškotkov, bi ob vsakem premiku na novo stran tega spletnega mesta veljali za novega obiskovalca in bi se morali ponovno prijavljati. Na spletnih straneh lahko na osnovi poznavanja navad uporabnikov prilagodimo njihovo delovanje in izberemo najbolj ustrezne vsebine, predvsem pa glede na pogostost ogledov prilagajamo vsebino v skladu z interesi uporabnikov.

Piškotki tudi pomagajo pri izvajanju storitev spletne trgovine in pri zbiranju statističnih podatkov o navadah uporabnikov spletne strani, s tem pa lahko na spletnih straneh še bolj prilagodimo ponudbo interesom uporabnikov. Podjetje tako oceni delovanje in uspešnost svoje spletne strani in na osnovi teh informacij pripravi ustrezne vrste in število oglasnih sporočil.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke zato, da lahko izključno za lastne potrebe razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Naša spletna stran uporablja tudi piškotke, ki vam zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo s tem, da si zapomnijo vašo prijavo ali registracijo na spletni strani, vnesene podatke v spletne obrazce, dodane izdelke v košarico, zadnje ogledane izdelke in vaše strinjanje z uporabo piškotkov. Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov, ne bomo posredovali tretjim osebam.

bottom of page